Wednesday 21 December 2011

A Brazilian Christmas Dish / Um Prato Natalino Brasileiro



As Christmas Day approaches, today I look at a Brazilian Christmas dish and, soon to follow, a British Christmas tradition. The dish I have chosen is Rabanada, which is a sweet dish of Portuguese origin and which traditionally follows the Christmas Dinner. It is very easy to prepare and is a good use for old bread rolls – only found in Brazil, although some good substitutes can be found in Sainsbury’s or Asda.
INGREDIENTS (Serves 4): 15 slices of bread kept overnight; 200 g of condensed milk, 400 ml milk, 3 whole eggs, salt, oil for frying, cinnamon and sugar.
HOW TO PREPARE: First mix the condensed milk with the milk: a simple mixture, just enough to incorporate one ingredient into the other. Then pass the bread through the beaten eggs with a pinch of salt, also just enough to incorporate. 3) Get the bread and soak it in the mixture of the milk and the condensed milk (1 minute each side), drain a little and pass the bread in the egg mixture again. 4) Put in a frying pan with hot oil. When one side is golden brown, turn over. 5) When both sides have been fried, pass the bread in the mixture of sugar and cinnamon. Serve hot – and Feliz Natal!

Enquanto o Dia de Natal se aproxima, hoje falo de um prato natalino típico no Brasil, e depois analisarei uma tradição do Natal na Inglaterra. O prato que escolhi é a  rabanada, um prato doce de origem lusitana e que tradicionalmente vem depois da ceia de Natal. É muito fácil de fazer e é um bom uso para pão francês – só encontrado no Brasil, mas há substitutos aceitáveis no Sainsbury’s ou na Asda.
INGREDIENTES (Para 4 pessoas): 15 fatias de pão amanhecido, 200 g de leite condensado, 400 g de leite, 3 ovos inteiros, sal, óleo para fritar, canela e açúcar.
COMO FAZER:  1) Primeiro, misture o leite condensado com o leite, apenas o suficiente para incorporar um ingrediente no outro. 2) Depois passe o pão na mistura de ovos (batidos) com uma pitada de sal, também apenas o suficiente para incorporar. 3)  Pegue o pão e encharque na mistura de leite e leite condensado (1 minuto cada lado). Escorra um pouco, e passe na mistura. 4) Colocar na frigideira com oleo quente. Precisa estar dourado em um lado antes de virar. 5) Passe a mistura de açúcar com canela. Sirva quente – e Feliz Natal!



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