Thursday 20 January 2011

Fish and Chips / Peixe com Fritas

Today I shall be looking at Britain’s most famous dish, which is of course fish and chips. This consists of deep-fried cod, plaice or haddock, covered with batter which is prepared according to a secret formula, served with chips, salt and vinegar, and sometimes mushy peas, a typically British kind of mashed peas. Plaice is my favourite fish but is the hardest to find.

“Ahh! Fish, chips and mushy peas! There’s nothing more British than fish and chips! Freshly cooked, piping hot fish and chips, smothered in salt and soused in vinegar, wrapped in newspaper and eaten out of doors on a cold and wintry day - it simply can not be beaten!” [1] Indeed, fish and chips is one of Britain’s great institutions, and considered one of the icons of Britain [2, 3].

The British tradition is to buy fish and chips at a chippy (fish and chip shop) and take it home or eat it in the street. However, pubs also serve it, so you can eat it sitting down if you prefer. In the good ol’ days, fish and chips was wrapped in newspaper, but sadly this practice is dying out, for health and safety reasons [4].

Fish and chips is big business in the UK, and it is estimated that there are 8,000 fish and chip shops in England alone. More than 250 million portions of fish and chips are served every year, and half a million tonnes of spuds (potatoes) are used in chippies. When in the UK, I always go to my local chippy which is Frydays Seafare at 40 Kenpas Highway, Coventry. To get there, take the No. 15 bus (No. 54 on Sundays) from Trinity Street, in downtown Coventry. From Birmingham by car, take the A45 towards Northampton, the chippy is on the right diagonally opposite the Burnt Post pub[5].

The dish is also popular in areas colonised by the British, such as Australia, New Zealand and Canada [6]. In Brazil, you can try this great dish at Drake’s Bar and Deck [7] or, I believe, at O’Malley’s.

Hoje vou falar do prato mais famoso da terra da Rainha, que é o peixe empanado com batatas fritas (“fish and chips”). Este prato é feito de peixe frito (bacalhau, haddock ou plaice, sendo este último um tipo de linguado), empanado segundo uma fórmula secreta, e depois servido com batatas fritas, sal e vinagre, e às vezes “mushy peas”, um tipo britânico de purê de ervilhas. O meu peixe favorito é o plaice, mas é também o mais difícil de encontrar.

“Ahh! Peixe, batatas fritas e “mushy peas”! Nada é mais “British” que “fish and chips”! Preparados na hora, peixe e batatas fritas bem quentes, cobertos com sal e encharcados em vinagre, embalados em jornal, e consumidos a céu aberto num gélido dia de inverno - não há nada melhor!” [1] De fato, a combinação de peixe com batatas fritas, ou “fish and chips”, é uma das grandes tradições britânicas, sendo considerada ainda um dos ícones da Grã-Bretanha [2, 3].

A tradição britãnica é comprar o seu “fish and chips” numa loja especializada (conhecida como “chippy”) e depois levar para casa ou comer na rua mesmo. No entanto, os pubs também servem este famoso prato, assim se preferir pode comer seu “fish and chips” sentado, num conforto de um pub. Nos bons tempos de outr’ora, o “fish and chips” era vendido embalado em jornal, mas lamentavelmente esta prática está em extinção, por motivos de saúde e higiene [4].

O “fish and chips” é um grande negócio no Reino Unido, e estima-se que há mais ou menos 8.000 lojas especializadas apenas na Inglaterra. A cada ano, mais de 250 milhões de porções de “fish and chips” são servidas, e gastam-se mais de 500.000 toneladas de batatas fritas apenas nos “chippies”. Ao visitar o Reino Unido, sempre vou ao meu “chippy” local que é a Frydays Seafare, a 40 Kenpas Highway, Coventry. Para chegar, pegar o ônibus No. 15 no Trinity Street, no Centro de Coventry (No. 54 aos domingos). Vindo de Birmingham de carro, pegar a estrada A45 em direção a Northampton, o “chippy” está do lado direito perto do pub Burnt Post. [5]

O prato é bastante popular também nos países de colonização britânica, como a Austrália, a Nova Zelândia e o Canadá [6]. No Brasil, pode-se apreciar este prato na Drake’s Bar and Deck [7] ou, acredito, na O’Malley’s.

SOURCES/FONTES:

[1] http://www.historic-uk.com/CultureUK/FishandChips.htm

[2] http://www.icons.org.uk/theicons/collection/fish-and-chips

[3] http://www.federationoffishfriers.co.uk/fish-chips-a-history-80.htm

[4] http://www.childofthe1980s.com/2009/03/12/fish-and-chips-wrapped-in-newspaper

[5] http://www.bizwiki.co.uk/fish-chips/712146/frydays-seafare.htm

[6] http://en.wikipedia.org/wiki/fish-and-chips

[7] http://www.alhoeoleo.com/2010/05/fish-and-chips.html

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